Rešavanje stambenog pitanja: Kako se zaštiti pri kupovini prvog stana

od strane | dec 23, 2021 | Biznis | 0 Komentara

Budući da je rešavanje stambenog pitanja jedan od najvećih životnih koraka, kupovini prvog stana je veoma važno pristupiti imajući u vidu svoje finansijske mogućnosti i svoju perspektivu u tom pogledu, trenutne životne okolnosti, ali i planove za budućnost u vezi sa poslovnim angažmanom, obrazovanjem ili proširenjem porodice i slično. Sam proces kupoprodaje stana takođe podrazumeva i više od jednog faktora koji može uticati na njegovu uspešnost i od velike je važnosti da imamo na umu sve pojedinosti u pogledu dokumentacije koja prati nekretninu, njeno fizičko stanje i mogućnosti koje nam pruža njena lokacija. Ukoliko planirate ili ulazite u proces kupovine svog prvog stana, pročitajte nekoliko saveta u vezi sa ovim pitanjem, ne biste li izbegli eventualne zastoje u toku istog ili nezadovoljstva nakon njegove finalizacije.

Sagledajte odnos vaših realnih potreba i finansijskih mogućnosti

Pre no što se upustite u selekciju ponude koja je pred vama, korak koji je važno načiniti prilikom planiranja kupovine stana je procena svojih finansijskih mogućnosti i stvaranje okvirne slike nekretnine koja se uklapa u vaš budžet i odgovara vašim potrebama svojim karakteristikama. Određivanjem prioriteta bi trebalo da dođete do zaključka u vezi sa kompromisima koje biste mogli načiniti, tako da razmotrite da li biste pri izboru bili vezani za određenu lokaciju ili vam više znači sobnost, spratnost i veličina prostora.

Novogradnja ili sekundarni stanovi

Pitanje da li je pametnije odabrati stan u novogradnji ili starogradnji ne može imati konkretan odgovor primenjiv na sve slučajeve, ali jasno postoje određene prednosti oba izbora. Ukoliko ne želite da se bavite popravkama i ulaganjima u stan nakon kupovine, bolji izbor je novogradnja, budući da će stan u koji ulazite biti sasvim nov i bez eventualnih oštećenja, od kojih neka ni ne možete primetiti prilikom odabira sekundarnog stana. S druge strane, u prilog starogradnji ide cena, koja je uglavnom pristupačnija, te se možete uklopiti u određeni budžet uz manje kompromisa. Međurešenje za one koji žele da izbegnu dodatna ulaganja, a smatraju da cena kvadrata u novogradnji prevazilazi njihov budžet je ulaganje u kupovinu stana u izgradnji, koje kao prednost ima redukovanu cenu za novoizgrađenu nekretninu i mogućnost uključenosti u odabir elemenata poput pločica i parketa, ali zahteva i određene korake predostrožnosti, kao što je provera investitora i dodatne dokumentacije poput vlasničkog lista placa.


https://www.rawpixel.com/image/387055/free-photo-image-real-estate-property-moving

Provera dokumentacije

Proces kupoprodaje nekretnine je veoma kompleksan i zahteva mnogo opreznosti, te je savet da prilikom provere dokumentacije angažujete advokata, odnosno stručno lice koje će biti kompetentno da vam razjasni situaciju u kojoj se stan koji kupujete nalazi takoreći na papiru. Imajte na umu da ukoliko stan za koji se interesujete ima više vlasnika, nije dovoljan potpis onog koji je stan oglasio da bi kupoprodaja bila finalizovana, te i da ostali vlasnici imaju pravo preče kupovine. Jedan od prvih koraka prilikom razmatranja određene nekretnine bi svakako trebalo da bude provera da li je ona upisana u katastru, provera vlasnika i rešavanje pitanja eventualnih tereta na njoj.

Fizičko stanje nekretnine

Ukoliko kupujete stan od vlasnika, odnosno ukoliko je u pitanju sekundarni stan, raspitajte se kod vlasnika o njegovom fizičkom stanju, što se ne odnosi samo na eventualna oštećenja koja se mogu videti golim okom. Postoji niz mogućih komplikacija, počev od cevi pa do instalacija koje mogu predstavljati problem i čije saniranje može biti dodatni izdatak za vas. Pored pregleda eventualnih manjkavosti u ovom smislu, prilikom odlučivanja za konačnu kupovinu razmislite da li ćete želeti da menjate postojeću stolariju i pločice, te i da li vam odgovara osvetljenje (tačnije da li je stan na sunčanoj strani), da li bi spratnost mogla da bude problem za vas i tome slično.

Ma koliko vam se kupovina stana može učiniti kao iscrpljujuć zadatak, nemojte žuriti da ga završite, već pristupite svakom koraku odabira i kupovine pažljivo, trudeći se da ne smetnete s uma nijednu stavku koja naposletku može uticati na uspešnost ovog velikog poduhvata. Uđite u ovaj proces optimistični, nošeni entuzijazmom i pozitivnim uzbuđenjem, jer konačno postajete vlasnik svog krova nad glavom i otvarate jedno novo poglavlje svog života.