NAUČNICI ZAPREPAŠĆENI

od strane | apr 25, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Ta materija bi mogla da predstavlja potpuno novu grupu minerala koja premošćuje jaz između svemirskih minerala i onih koje nalazimo na našoj planeti.

Materijal, vrlo sličan kalcijum fosfatu (CaHPO3), pronađen je unutar takozvane okamenjene munje (fulgurita) koja nastaje kada grom prilikom udara podigne temperaturu peska iznad 1.800 stepeni Celzijusa, pri čemu se momentalno topi materijal. Iako su fulguriti česta pojava, retko se unutar njih nađe nešto tako jedinstveno kao što je bio slučaj na Floridi.

– Nikad nismo videli da se ovaj materijal prirodno pojavljuje na Zemlji. Možemo slične minerale pronaći u meteoritima i svemiru, ali ovakvo nešto nismo pronašli nigde – rekao je geolog Metju Pasek sa Univerziteta Južna Florida.

Naučnici nisu uspeli da proizvedu materijal u laboratorijskim uslovima

Pri ovom udaru groma sagoreo je ugljenik u stablu, kao i gvožđe koje se nakupilo oko korena, ustanovili su naučnici, pri čemu je došlo do stvaranja ovog neuobičajenog materijala. Ovaj oblik fosfata mogao bi da se formira u drugim sličnim scenarijumima koji uključuju stanja s visokim energijama, te bi mogao da igra značajnu ulogu u ciklusu fosfora, piše Science Alert.

Naučnici nisu uspeli da kreiraju ovaj oblik kalcijum fosfata u laboratoriji, što ukazuje na to da su za njegovu formaciju potrebni vrlo specifični uslovi. Istraživanje je takođe ponudilo više informacija o obliku i snazi same munje jer ovo nije prvi put da je takav fenomen proizveo materijale koji su zainteresovali naučnike.

– Važno je razumeti koliku energiju ima munja jer tada znamo koliku štetu može izazvati udar groma i koliko je opasan – zaključio je Pasek.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama




Opširnije

Izvor: Informer.rs