Prekipelo! Moskva javila: Koristićemo sva raspoloživa sredstva! Ovaj potez će Zapad debelo zažaliti!

od strane | jun 23, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Moskva će koristiti „sve dostupne instrumente“ za zaštitu svojih prava ako zapadne zemlje odluče da konfiskuju njene aktive, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u intervjuu za RIA Novosti.

– Ako zapadne zemlje pređu sa pretnji na dela, biće korišćeni svi dostupni instrumenti za zaštitu prava Rusije i njenih građana – rekao je Nebenzja.

On je naglasio da Moskva smatra bilo kakve ideje o konfiskaciji ruskih aktiva ili profita od njih kao „grubo kršenje principa i normi međunarodnog prava, uključujući princip suverenog jednakosti država i iz njega proisteklog imuniteta državne imovine i aktiva.“

Nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi, što iznosi oko 300 milijardi evra. Više od 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijske kompanije Euroclear, jedne od najvećih svetskih klirinških sistema.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je zamrzavanje ruskih aktiva u Evropi krađom, naglašavajući da EU cilja ne samo sredstva privatnih lica, već i državne aktive Rusije. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija odgovoriti u slučaju konfiskacije zamrznutih ruskih aktiva na Zapadu. Prema njegovim rečima, Moskva takođe ima mogućnost da ne vrati sredstva koja zapadne zemlje drže u Rusiji.

Zemlje G7 su u petak u izjavi nakon samita u Italiji zvanično potvrdile nameru da obezbede Ukrajini kredite u iznosu od oko 50 milijardi dolara do kraja godine, koji će biti otplaćeni iz prihoda od ruskih zamrznutih aktiva. „Sedmorka“ je takođe zahtevala od Rusije da plati 486 milijardi dolara za štetu koju je navodno nanela Ukrajini.

U maju, predsednik Vladimir Putin izdao je ukaz kojim imovina SAD ili povezanih lica u Rusiji može biti zaplenjena po sudskoj odluci za kompenzaciju štete u slučaju konfiskacije ruskih aktiva ili aktiva Centralne banke Rusije u Sjedinjenim Državama. Prema ovom dokumentu, Rusija i Centralna banka imaju pravo da se obrate sudu u slučaju neopravdanog lišavanja prava na imovinu usled odluka vlasti i sudova SAD. Sud potom može doneti odluku o utvrđivanju takve činjenice i kompenzaciji štete.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs