Sve o madežima: definicija i nega

od strane | avg 30, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Šta su madeži?

Mladeži, takođe poznati kao nevusi, su uobičajene pigmentne lezije na koži koje se javljaju kada se ćelije koje proizvode pigment, melanociti, grupišu zajedno. Mogu se razlikovati po boji, obliku i veličini i mogu se pojaviti na bilo kom delu tela. Većina mladeža je bezopasna, ali neke mogu postati atipične ili maligne, kao što je melanom. Obično se pojavljuju u detinjstvu, ali se novi mogu pojaviti tokom života, posebno u periodima hormonalnih promena. Redovni dermatološki pregledi smanjuju rizik od razvoja melanoma.

Kada razmisliti o uklanjanju mladeža?

Odluka o uklanjanju mladeža može biti motivisana estetskim, zdravstvenim i bezbednosnim razlozima. Često se uklanjaju radi estetskog poboljšanja ili zbog svraba i nelagodnosti. Promene u izgledu ili povećan rizik od raka kože su takođe razlozi za uklanjanje. Ljudima sa porodičnom istorijom raka kože se takođe preporučuje da ga uklone kao preventivnu meru. Odluku treba doneti uz pomoć dermatologa, uzimajući u obzir istoriju i simptome.

Kako prepoznati potrebu za uklanjanjem mladeža?

Važno je znati kada razmotriti uklanjanje mladeža za zdravlje kože. Promene u stopi rasta, boji ili teksturi su značajne. Nepravilne ivice, svrab ili bol su takođe znakovi upozorenja. Krvarenje ili kraste na mladežu zahtevaju stručni savet. Porodična istorija raka kože povećava rizik, pa se preporučuju redovni pregledi. Lične brige su takođe važne. Sve promene, simptomi i zabrinutosti mogu ukazivati na potrebu za pažljivom procenom i uklanjanjem mladeža radi mira i bezbednosti.

Zaštita i prevencija: smanjenje rizika od novih rođenih maraka

Očuvanje zdravlja kože i redovni dermatološki pregledi su ključni. Iako se novi madeži pojavljuju prirodno, možete smanjiti njihov izgled. Izbegavanje UV zraka je ključno, kao i korišćenje kreme za sunčanje. Dodatnu zaštitu pružaju odeća i kape. Preporučuje se izbegavanje solarijuma jer povećavaju rizik od melanoma.

Biopsija mladeža i histološka analiza

Biopsija mladeža i histološka analiza su dijagnostičke procedure koje se koriste za detaljno ispitivanje prirode i karakteristika mladeža i utvrđivanje da li postoje znaci potencijalne ozbiljnosti ili maligniteta. Ako dermatolog primeti mladež koji izaziva zabrinutost ili ima neobične karakteristike, on ili ona može preporučiti biopsiju. Pre toga, mladež će biti pažljivo pregledan kako bi se utvrdila njegova lokacija, veličina, oblik, boja i druge karakteristike.Biopsija je procedura tokom koje se uzima mali uzorak tkiva iz mladeža. Ovo se može uraditi na nekoliko načina, uključujući ekscizionu biopsiju (potpuno uklanjanje mladeža) ili uzimanje malog uzorka (biopsija iglom). Uzeti uzorak tkiva se zatim priprema za histološku analizu. Ovo uključuje fiksiranje uzorka u formalinu da bi se sačuvala njegova struktura. U laboratoriji će tkivo biti pažljivo pripremljeno, isečeno na vrlo tanke delove (sekcije) i obojeno posebnim bojama. Histopatolog, stručnjak za analizu tkiva, pregledaće preseke pod mikroskopom i proceniti karakteristike ćelija i strukture mladeža. Na osnovu histološke analize, histopatolog će postaviti dijagnozu koja može potvrditi da je mladež benigna ili ukazati na potrebu za daljim koracima ako postoje znaci maligniteta ili drugih abnormalnosti. Nakon završetka analize, dermatolog će saopštiti rezultate pacijentu. Ako je mladež dobroćudan, pruža olakšanje i potvrdu zdravog stanja. U slučaju bilo kakvih abnormalnosti, dermatolog će savetovati dalje korake, uključujući potencijalno dodatno uklanjanje mladeža ili dalje praćenje.