Sativa konoplja

od strane | sep 1, 2023 | Zdravlje | 0 Komentara

Konoplja se smatra jednom od najjedinstvenijih vrsta u botanici, uglavnom zbog svoje korisnosti u lečenju mnogih bolesti.
Iako konačna podela konoplje još nije završena, postoji opšti konsenzus da se može podeliti na dva osnovna tipa: konoplju Sativa i konoplju Indica.
Prilikom odabira vrste konoplje koja najbolje odgovara vašim potrebama, važno je shvatiti da se ova biljka zapravo može podeliti na tri tipa: konoplje Sativa, Indica konoplje i hibride. Sativa i Indica konoplja imaju svoje karakteristike i različit sastav kanabinoida, a hibridi su mešavina oba.
Pročitajte: CBD: Upotrijebite ga za stres, izgaranje i umor

Razlike između Sativa i Indica konoplje

Opšta razlika između ova dva soja je sledeća: Sativas su okrepljujući i energičniji, dok su Indices opuštajući. Ali u stvarnosti, deljenje efekata nije tako jednostavno kao što se čini. Efekti mogu varirati od biljke do biljke, čak i ako pripadaju istoj vrsti konoplje. Sve zavisi od upotrebljene doze, hemijskog sastava biljke, korisnika pa čak i od tehnike uzgoja.
Ako se fokusiramo na hemijske sastojke ovih biljaka, a to su terpeni i kanabinoidi, ne postoje jasni obrasci koji bi objasnili zašto neke vrste konoplje smiruju, a druge okrepljuju. Međutim, znamo da se sojevi Indica i Sativa razlikuju po izgledu i performansama, kao i po načinu rasta.

Naučno ime Sativa konoplje

Reč „Sativa“ je bila kulminacija leksikona konoplje 1753. godine kada je švedski botaničar Karl Linej identifikovao psihoaktivne biljke konoplje kao „Cannabis Sativa“ u svom članku Species Plantarum. Posle 32 godine, francuski biolog Žan-Batist Lamark, proučavajući fizičke karakteristike biljaka konoplje u Indiji, identifikovao je Indiku kao drugu vrstu.
Lamark je naveo da soj konoplje Indica ima široke, tamnozelene listove za razliku od listova Sativa, koji su svetlozeleni i uski. Godine 1930. ruski botaničar Dmitrij Janiševski identifikovao je konoplju Ruderalis kao treću podvrstu konoplje.
Tako je konoplja Sativa prvi put identifikovana sa latinskim izrazom „Sativa“ (Sativus). Ljudi su ovu biljku namerno uzgajali zbog semena i vlakana uglavnom u Evropi i zapadnom delu Azije.
Indika konoplja je dobila ime po svom botaničkom poreklu u blizini reke Ind, u blizini planina koje su Grci zvali Kavkaski Indikus, sada poznat kao Hindukuš, zapadno od Himalaja.

Kako prepoznati Sativu?

Danas se naziv Sativa konoplja koristi za vrste koje uključuju marihuanu i konoplju iz toplije, sušnije klime sa dugim, sunčanim danima.
Sojevi sative potiču iz zemalja blizu ekvatora, kao što su Jamajka, Kolumbija, Meksiko i Tajland, kao i druge zemlje jugoistočne Azije. Čak i danas rastu samoniklo u mnogim vlažnim, tropskim predelima širom sveta.

Morfologija

Sativa se odlikuje visinom: to je visoka i vitka biljka, sa granama koje se šire i rastu prema gore, i dugim uskim listovima zbog kojih izgleda kao palma.
Za razliku od vrste Indica, gde se cveće skuplja oko čvorova, cvetovi Sative počinju na čvorovima i šire se duž stabljika.
Razlog za to je izbegavanje nagomilavanja vlage i pojave patogena, kao i dobra ventilacija u toplim periodima. Pored toga, takav oblik je velika prednost u jakim vetrovima. Tanki listovi takođe pomažu u smanjenju isparavanja vode iz biljke i pružaju dobru ventilaciju u toplim danima.

Procvat

Sativa konoplja ima mnogo duže sezone rasta od njenih rođaka Indica. Tokom perioda cvetanja, potrebno im je 10 do 16 nedelja da potpuno sazre. Zbog svog porekla u ekvatorijalnim regionima, gde su bile izložene skoro konstantnoj količini svetlosti (oko 16 sati dnevno), sative su se prilagodile da rastu čak i tokom cvetanja. Rezultat svega je duži period do kraja cvetanja, a pupoljci su dugi i manje gusti u odnosu na Indiku.

Aroma i ukus

Sative su poznate po raznim aromama u rasponu od citrusnih i slatkih do zemljanih i začinskih. Obično imaju veću koncentraciju terpena, kao što su pinen ili limonen, što može izazvati euforičan i stimulativni efekat. Koncentracija mircena je obično niža (ovaj terpen se obično nalazi u sojevima Indica i smatra se da ima sedativni efekat). Međutim, postoje izuzeci, jer ista vrsta konoplje može imati različite koncentracije terpena.

Kanabinoidi

Profili kanabinoida mogu se značajno razlikovati od biljke do biljke. U poređenju sa Indikom i Sativom, generalno sadrži veće koncentracije tetrahidrokanabinola (THC) i niže nivoe kanabidiola (CBD). Sativa takođe ima veći sadržaj tetrahidrokanabivarina (THCV).
U slučaju Sativasa, veće količine sunčeve svetlosti mogu biti jedan od razloga zašto su njihovi nivoi THC-a viši. THC može delovati kao zaštitni sloj protiv prekomernog UV zračenja. Ovo bi objasnilo zašto su biljke koje potiču iz sunčanijih krajeva jače i imaju složenije dejstvo na organizam.

Efekti Sative konoplje

Poznato je da profili kanabinoida Sativa konoplje pomažu korisnicima da se koncentrišu i motivišu. Sativa ima euforičan efekat i takođe je namenjena da podstakne duboke razgovore i poboljša kreativnost, čineći je pogodnijom za svakodnevnu upotrebu, neformalne društvene situacije ili umetničko izražavanje.
Sativa se obično koristi za lečenje pacijenata koji pate od mentalnih bolesti ili poremećaja raspoloženja kao što su anksioznost, depresija ili poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD). Takođe može pomoći u povećanju apetita i smanjenju telesne masti kod medicinskih stanja povezanih sa gojaznošću.