STARA SRPSKA IMENA SA LOŠIM ZNAČENJEM! Prenose se generacijama, a mnogi veruju da su BAKSUZNA

od strane | apr 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Kada je o izboru imena za dečaka ili devojčicu reč, roditelji se vode trendovima, tradicijom ili ličnim sklonostima, a ima onih i koji istražuju značenje imena pre nego što se definitivno odluče. Postoje stara srpska imena koja imaju ne tako lepa značenja i za koja mnogi veruju da su baksuzna.

Tugomir/Tugomirka

Ime je nastalo u narodu spajanjem reči „tuga“ i „mir“. U prenesenom značenju znači da roditelji toliko „čeznu za mirom“ da su tužni i nesrećni.

Prodan/Prodana

Staro slavenosrpsko zaštitno ime, davalo se onom detetu koje je „od Boga dato“ kao zamena za starije koje je stradalo.

Jaglika

Ime se davalo devojčicama ukoliko je kuća u žalosti, na primer, ako je otac poginuo pre rođenja deteta ili majka ne preživi porođaj.

Shutterstock

Stadija

Ime se davalo devojčicama da bi, nakon nje, prestala da se rađaju ženska deca.

Dostana

Davalo se detetu u funkciji zaustavljanja daljeg rađanja u porodici gde je već bilo dovoljno dece.

Stana/Stanka/Stanija/Stanica/Stanika

Slično kao i imena iznad, davala su se da bi prestalo rađanje ženske dece.

Vlasije/Vlajko

Muško ime grčkog porekla i znači „strog“, „grub“, „trom“.

Gorčin/Gorčilo

Ime izvedeno od osnove prideva „gorko“, „gorčina“, „gorak“. Davalo se deci da se zaštitila od zlih duhova jer oni, kaže verovanje, zaobilaze “gorku” decu jer im ne mogu nauditi.

Informer

Mina

Veoma popularno ime koje je u osnovi bilo nadimak od imena Jasnima, Emina, Milena, Vilhemina… žensko ime koje u suštini ne znači ništa na srpskom jeziku osim eksplozivne naprave.

Nenad

Ime nastalo od glagola „nadati se“, sa negacijom, tj. „iznenaditi se“. Ime se najčešće daje deci koja su došla na ovaj svet „nenadano“, „iznenada“, kome se roditelji nisu nadali.

Najda/Najdan

Ime nastalo od korena reči „nađena“ tj. starog glagola „najdena“. Nekada je bio običaj da se dete ostavi na putu, obično na raskrsnici, da bi se dete i porodica spasili od uroka. Dete onda kao bude tu nađeno, i tako se prekida sa bolestima i umiranjem u porodici.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs