Počelo odbrojavanje! Sat „sudnjeg dana“ otkucava: Koliko je ostalo vremena do nuklearnog rata?

od strane | mar 15, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Za razliku od Amerike, debata u Evropi o slanju trupa u Ukrajini se nastavlja. Sposobnost strateškog obuzdavanja, koju još poseduju SAD, očigledno nedostaje EU

„Sat sudnjeg dana“, koji upozorava na opasnost od izbijanja nuklearnog rata, ustanovljen još 1947. godine, u ovom trenutku pokazuje 90 sekundi do ponoći, što je bliže mogućnosti nuklearnog uništenja nego ikada ranije, piše nemački list „Junge velt“.    

„Sat sudnjeg dana“ ustanovio je „Bilten atomskih naučnika“, renomirani specijalistički časopis, osnovan ubrzo posle Drugog svetskog rata, kako bi upozoravao na opasnost od izbijanja nuklearnog konflikta.

Činjenica da smo se danas mogućnosti nuklearnog rata približili više nego u najkritičnijim fazama Hladnog rata dovoljno govori sama za sebe.

Foto: Foto: EPA Images, Reuters

Šolc, Makron i Tradeu

Da li velike nuklearne sile spremaju povratak nuklearnom testiranju? U relevantnim elitnim krugovima, koji se bave pitanjima vojne strategije, u poslednje vreme se sve čećše govori o navodnim prednostima obnavljanja testiranja nuklearnog oružja. Ova testiranja bi se sprovodila na američkom poligonu u Nevadi.

U SAD se zvanično tvrdi da se ovi objekti samo modernizuju kako bi mogli da nastave sa dozvoljenim aktivnostima. Treba li u to poverovati? Na kraju krajeva, SAD još nisu ratifikovale Ugovor o zabrani testiranja nuklearnog oružja iz 1996. godine, koji zabranjuje sva testiranja, uključujući i podzemne eksplozije.

U televizijskom intervjuu u sredu, ruski predsednik Vladimir Putin osvrnuo se na spekulacije o obnavljanju američkih nuklearnih proba. Putin je izjavio da će, ukoliko to Vašington sprovede, Moskva moći da adekvatno odgovori. Da bi mogla da odgovori na ove situacije, Rusija je u novembru prošle godine povukla ratifikaciju sporazuma o zabrani testiranja iz 1996. godine.

Putin je rekao da nije zabrinut zbog tekuće modernizacije američkog nuklearnog oružja. SAD uvode novu generaciju atomskih bombi B61-12, koje će biti uskladištene u Buhelu. Prošle nedelje je potvrđeno da će ih nositi borbeni avion F-35A. Međutim, Rusija, objasnio je Putin, i dalje ima „moderniji“ nuklearni arsenal.

Foto: Foto: Pexels, Shutterstock, Reuters, EPA Images

Putin i Makron

Pre svega, Putin je komentarisao opasnost od izbijanja nuklearnog rata. Naravno, Rusija je „vojno i tehnički“ spremna da upotrebi nuklearno oružje, rekao je ruski predsednik, ali to će učiniti samo ako su ugroženi njeno postojanje, suverenitet i nezavisnost. Putin to ne očekuje.

SAD tačno procenjuju rizik od daljnje eskalacije i izbijanja nuklearnog rata ukoliko pošalju kopnene trupe u Ukrajinu. Upravo zato, one to neće uraditi. SAD još raspolažu sa dovoljno stručnjaka u „oblasti strateškog obuzdavanja“, koji su u stanju da ispravno procene opasnost.

Ova izjava se može shvatiti samo kao novo upozorenje Rusije Zapadnoj Evropi. Već krajem februara, Putin je upozorio da će, ukoliko francuski predsednik Emanuel Makron pošalje trupe u Ukrajinu, pokrenuti eskalaciju koja bi mogla da se završi nuklearnim ratom.

Međutim, debata u Evropi se o tome nastavlja. Sposobnost „strateškog obuzdavanja“, koju Putin prepoznaje u SAD, očigledno nedostaje EU.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs