Ode sve! Amerika gurnula Evropu u ambis! Putin će je sada spaliti: EU zbog ovog poteza čekaju najstrašnije posledice!

od strane | apr 8, 2024 | Vesti | 0 Komentara

Konfiskacija ruske imovine imaće velike posledice po Evropsku uniju, ali Sjedinjene Države to ne brine, izjavio je profesor prava i ekonomije na Visokoj poslovnoj školi Pariza, Armin Štajnbah, u članku za Figaro.

– Ako Sjedinjene Države imaju malo interesa u igri, onda bi to za Evropsku uniju bilo ravno pucanju sebi u nogu – rekao je ekspert u članku za francusku publikaciju Figaro.

Prema rečima stručnjaka, uzvratne mere Moskve prvenstveno će pogoditi evropske zemlje.

Prvo, EU drži više od dve stotine milijardi evra u ruskim rezervnim aktivima, što je daleko više nego što čuva SAD, primetio je Štajnbah.

Drugo, zaplena ruskih sredstava potkopava poverenje investitora u EU kao garanta vlasničkih prava, što, prema mišljenju autora, ne zabrinjava previše dominantnu ekonomsku silu u vidu Amerike.

– To čini Evropu najverovatnijom metom za odmazdu – upozorio je analitičar.

Nakon početka specijalne operacije, EU i zemlje G7 su zamrznule gotovo polovinu ruskih valutnih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

U Briselu se raspravlja o načinima korišćenja zamrznutih ruskih aktiva za finansiranje obnove Ukrajine.

U Kremlju su izjavili da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u ponižavanju svih pravila i normi međunarodnog prava“.

U Ministarstvu spoljnih poslova nazvali su zamrzavanje ruskih aktiva u Evropi krađom, napominjući da je EU usmerena ne samo na sredstva privatnih lica, već i na državne aktive Moskve.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs