Magična tekućina u maloj bočici koja čini čuda! Pomaže kod mnogih problema, a čisti je dar prirode

od strane | jun 2, 2024 | Vesti | 0 Komentara

O medu, njegovom antibakterijskom dejstvu kao i upotrebi u kozmetici više se govori nego o propolisu iako su oba pčelinji proizvodi i podjednako korisni i za zdravlje i za negu.

Propolis je prirodna smolasta smesa koju pčele prave i koriste u izgradnji i popravci košnice. Kao antiseptik koristili su ga još drevni narodi – Egipćani i Rimljani, a koristi se i danas.

Pošto je reč o proizvodu koji potiče od biljaka i insekata, jedina mana mu je što može da izazove alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Evo za šta je efikasan.

Foto: Shuterstock

 

Pomoć kod lečenje bolesti usta

Zbog antibakterijskih svojstava može pomoći u sprečavanju karijesa, gingivitisa i bolesti desni. Neke bakterije kao što su streptokoke nalaze se na površini zuba, formiraju plakove, a polifenoli u propolisu ne dozvoljavaju njihovo prodiranje. Možete koristiti propolis za ispiranje usta – dovoljno je da ga razredite vodom. Dobar je za borbu protiv virusa i bakterija, bori se protiv virusnih bolesti – na primer, herpesa tipa 1.

Ako osetite da vam slabi imunitet, dodajte propolis u čaj.

Za zarastanje rana, opekotine i tretmane akni

Propolis se koristi i kao pomoć u lečenju akni. U prirodnoj kozmetici često se kombinuje sa uljem čajevca ili aloja verom da bi se ubrzao proces zarastanja rana i ožiljaka od opekotina. Mnoge kreme za negu sadrže propolis baš iz tog razloga, a propolis možete koristiti i kao masku.

Foto: Shuterstock

 

Za rast kose

Propolis podstiče rast kose jer utiče na cirkulaciju krvi u samom korenu dlake. Za ove tretmane koriste se kapi propolisa koje se masažom utrljavaju u vlasište.

Kako se koristi

Propolis je dostupan u originalnom obliku kao pločica u medu, pa može da se jede, ili da se rastvori u toplom čaju ili vodi.
Prodaje se i kao alkoholni rastvor, kao kapi, u obliku spreja, krema ili u tabletama.

Kako se čuva

Da bi sačuvao korisne sastojke, propolis držite u hermetički zatvorenim posudama, na tamnom mestu na temperaturi od 10 do 12 stepeni.

Sastav

Sirovi propolis sastoji se od oko 50 odsto smole, 30 odsto voska, 10 odsto esencijalnih ulja, 5 odsto polena i 5 odsto raznih organskih jedinjenja

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs