„Kina je na određeni način ponizila Amerikance“: Sagovornici Danasa o motivima i svrsi slanja letećih objekata koji su oboreni iznad SAD

od strane | feb 13, 2023 | Vesti | 0 Komentara

„Kina je na određeni način ponizila Amerikance“: Sagovornici Danasa o motivima i svrsi slanja letećih objekata koji su oboreni iznad SAD

M. Čonjagićdanas 21:15

foto: Shutterstock/Dilok Klaisataporn

Američka vojska je u nepune dve nedelje oborila četiri leteća objekta iznad vazdušnog prostora Sjedinjenih Država i Kanade. Vojni analitičar Aleksandar Radić mišljenja je da Kina svesno provocira Ameriku.

Prvo je oboren navodni kineski šprijunski balon, 4. februara. Američki zvaničnici tvrde da je balon služio za prikupljanje obaveštajnih podataka, dok kineski zvaničnici negiraju to objašnjavajući da je on greškom zalutao u vazdušni prostor Sjedinjenih Američkih Država i da mu je svrha prikupljanje meteoroloških podataka.

Iz Kine je usledilo izvinjenje, a Entoni Blinken, američki državni sekretar, otkazao je posetu ovoj komunističkoj zemlji koja bi trebala biti prva zvanična od 2018. godine.

Uz sve to, kinesko-američki odnosi su izuzetno zategnuti i Blinkenova poseta je trebalo da popusti naboje koji postoje.

Zatim su u petak, 10. februara, američki borbeni avioni oborili još jedan objekat u blizini severne Aljaske, saopštila je vojska, dodajući da se nalazi „unutar američkog suverenog vazdušnog prostora iznad američkih teritorijalnih voda“.

Nedostajao mu je bilo kakav pogon ili sistem kontrole, rekli su zvaničnici.

U subotu je američki avion F-22, koji su naručile SAD i Kanada, oborio „vazdušni objekat na velikoj visini“ iznad kanadske centralne teritorije Jukon, oko 160 km od američke granice, rekavši da je let predstavljao pretnju civilima.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand odbila je da spekuliše o tome da li potiče iz Kine, piše Gardijan.

Sjedinjene Države su u nedelju oborile još jedan misteriozni balon iznad jezera Hjuron, na granici SAD i Kanade. Kako je navedeno, leteći objekat nije bio tretiran kao vojna pretnja.

Za sagovornika Danasa i vojnog analitičara Aleksandra Radića reč je o namernim provokacijama sa kineske strane a, kako kaže, radi se o sistemu za izviđanje, koji je jeftin a efikasan.

„Balon omogućava da za relativno male pare, a uz ograničeni politički rizik i nikakav rizik za svoj kadar izvrši zadatak“.

Iako, osim balona, za ostale objekte nije utvrđeno odakle dolaze, lider demokratske većine američkog Senata Čak Šumer uperio je prst krivice u Kinu.

Nekoliko sati kasnije, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće pokušao je da ublaži neke od Šumerove retorike, rekavši da je prerano da se okarakterišu dva poslednja leteća objekta oborena iznad Aljaske i Kanade.

S obzirom da je jasno da balon dolazi iz Kine, a za ostala tri NLO se ne zna odakle su, usledilo je pitanje da li bi se Kina usudila da ponovo šalje objekte u Sjedinjene Države. Sagovornik Danasa, Radić kaže da bi.

„Kina ih šalje, oni lete ovih dana. U Kini je procenjeno da postoji politička svrha, politički razlog za takve provokativne letove. Reč je o uspešnoj provokaciji američke protivvazdušne odbrane. Stvorena je prvorazredna tema od toga. Kina je tu na određeni način ponizila Amerikance. A rizik koji su snosili je ograničen“, kaže naš sagovornik zaključivši rečenicom da nema prostora za analizu i raspravu koja je svrha balona i šta on radi tu: „On je u vazdušnom prostoru SAD i on će biti oboren“.

Ni Petar Vojinović nije uveren u slučajnost „skretanja s puta“ balona koji je proglašen špijunskim.

„Malo je verovatno da može da zaluta u punom smislu te reči, jedino što može da se dogodi takvim platformama je da onaj ko ih konmtroliše izgubi kontrolu zbog njihove osetljivosti“, kaže Petar Vojinović, glavni urednik vazduhoplovnog portala Tango Six.

On dodaje da platforme koje nazivamo balonima postoje i civilnom sektoru i da je Gugl to uradio kada je izbio zemljotres u Portoriku.

„Oni su postavili balone koji su zapravo bile bazne stanice i tako su omogućili prijem mobilne telefonije“.

On je dodao da letelice oborene u SAD i Kanadi, ako su kineske, morale su da butu lansirane mnogo ranije.

„I dalje se ne zna ni ove druge letelice šta su, osim što su konstatovali da nisu vanzemajske“, kaže Vojinović.

„Postoje meteorološki baloni koji prikuplaju meteo podatke. Većina zemalja ih ima, oni su evidentirani. Prijavljuju se. Neoubičajena pojava, odnosno, medijski efekat je, da su ovi koji su oboreni, oboreni iz nekog razloga što onda implincira da verovatno nisu meteorološki baloni. A možda i jesu a Amerika nije sigurna u sve to“, kaže Vojinović dodavši da sporoleteće objekte je teže primetiti jer se ne razlikuju od jata ptica ili drugih smetnji na radaru.

„I Kina i Amerika gledaju da detektuju avione, rakete, a ovakve neke stvare u realnom životu mogu da se provuku kroz sisteme zaštite“, kaže urednik vazduhoplovnog portala Vojinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs