Hirurzi idu u istoriju? U čileanskoj bolnici operišu roboti, a evo koji zahvat odrađuju bez problema

od strane | dec 6, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Čile je sproveo prve precizne i vitalne hirurške zahvate kao što su ostranjivanje želudaćne kese i prikačivanje malih magneta za organe radi lakših operacija i lečenja oboljenja.

Robot, izrađen u SAD, koji koristi jake magnete za obavljanje manje invazivnih operacija, završio je svoj prvi međunarodni zahvat – uklanjanje žučne kese – u javnoj bolnici u Čileu, saopštila je danas kompanija koja je razvila tehnologiju.

Robot još uvek nije dovoljno precizan za kompleksne i invazivne zahvate poput operacija na srcu ili neurohirurgije, ali u naučnim krugovima postoji jasan entuzijazam ka daljem napretku.

Levita magnetiks iz Kalifornije tvorac je hirurške platforme MARS, koja je debitovala ove nedelje izvan Sjedinjenih AMeričkih Država i to u bolnici Luis Tisne u Santjagu, preneo je Rojters.

Kompanija navodi da pomenuti sistem omogućava hirurzima da „prikače mali magnet na organe, poput jetre, i koriste ruke robota sa snažnim magnetima na stomaku pacijenta da manipulišu organima“.

Foto: Shutterstock

 

Platforma takođe „daje hirurgu kontrolu nad kamerom, što omogućava bolju vizualizaciju, a i mnogo je stabilnija“. „A u hirurgiji, vid je sve!“, rekao je doktor i osnivač kompanije Levita magnetiks Alberto Rodrigez Navaro.

On je nakon operacije naveo da je ovaj sistem donosi boljitak za pacijenta, zbog manje rezova i bola, kao i bržeg oporavka. „Za hirurga je to bolje, jer mu omogućava da bude efikasniji, a i moguće je uraditi više operacija dnevno“, naglasio je Rodrigez Navaro.

Rojters napominje da je platformu odobrila američka Uprava za hranu i lekove u septembru i izvela je svoju prvu komercijalnu operaciju na klinici Klivlend u Ohaju u oktobru.

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs