Dojenje bez muke! Naučite da prepoznate i kada je beba sita

od strane | avg 4, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Za mnoge mlade žene koje su tek postale majke šok predstavlja kada otkriju da dojenje, koje deluje tako prirodno, nije uvek i lako.

 Verovatno ćete dobiti mnogo korisnih saveta od svoje babice, patronažne sestre ili prijateljice, ali sa svakom novorođenom bebom nastaju nova iskustava u dojenju.

Ipak, najčešća pitanja koja mlade mame postavljaju su: „Kako da znam da je moja beba gladna?“, „Kako da pravilno dojim?“ i „Da li je mleko koje je posisala dovoljno za nju?“ Slede odgovori na njih…

Znaci gladi i kako ih prepoznati

Za početak bebu treba staviti na grudi i ponuditi joj da sisa kada se pojave rani znaci gladi. Oni uključuju nemir, okretanje glavice (kao da nešto traži), sisanje ručice, ćebenceta ili drugog predmeta koji joj dodiruje usta, migoljenje, pokretanje tela, ispuštanje zvukova (coktanje, mljackanje…).

Ako roditelji ne reaguju na ove signale, dete će početi da plače jer ono glad oseća kao neprijatnost. Glasno plače, izvija telo, beba je napeta. Pokušaj da se nahrani novorođenče koje neutešno plače naporan je i za majku i za bebu. Ako se beba jako rasplače, postaće i nervozna, nagutaće se previše vazduha pri podoju, brzo će se umoriti – pa podoj neće biti efikasan.

Foto: Shutterstock

 

Plač je, inače, poslednji signal da je beba gladna, a nekada je pauza između prvog i poslednjeg znaka vrlo kratka. Najbolje je da beba bude u vašoj blizini da biste mogli pravovremeno da reagujete.

Naučite da prepoznate i kada je beba sita: telo se opušta, ručice padaju sa strane, sisa sporije, sa pauzama.

Tehnika podoja

Kada je reč o tehnici podoja, mama i beba su aktivni partneri u dojenju. U prvim danima oni istražuju jedno drugo, uče jedno o drugom, upoznaju se i usklađuju iz dana u dan. Nekad se tehnike nauče i savladaju tokom kratkog perioda, a nekim mamama je potrebno više vežbe i truda.
Najvažnije pravilo je da usta bebe obuhvate što veću površinu areole dojke, a da bradavica bude što dublje u ustima bebe da se uspostavi vakuum. Ako osetite bol prilikom dojenja, zagolicajte donju usnu bebe, sklonite je sa dojke, pa počnite sve iz početka (nije dobro da trpite bol).
Ukoliko niste baš spretne, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć.

 Koliko mleka je potrebno bebi?

Beba verovatno dobija dovoljnu količinu mleka kada sisa najmanje osam do 12 puta tokom dana, sisa ritmično uz kratke pauze, može se videti sisanje, čuti gutanje i disanje. Zatim, kada pokvasi pelene šest ili više puta za 24 sata i ima obično tri do šest stolica. Kada dobija u težini, u proseku 150 do 240 grama nedeljno tokom prva četiri meseca i izgleda zadovoljno i živahno između podoja.

S druge strane, beba možda ne zadovoljava svoje potrebe za mlekom ako spava u dugim intervalima kako bi sačuvala energiju (više od četiri sata), slabije plače, ima mali broj oskudnih stolica ili ih uopšte nema, prečesto sisa, nervozno plače posle podoja, ne dobija dovoljno na težini ili ima smanjenu količinu urina.
Važno je znati da se potrebna količina mleka razlikuje i u odnosu na uzrast, težinu i zdravstveno stanje bebe.

Postupci koji mogu biti štetni za dojenje

ograničavanje dužine ili definisanje tačnog vremena podoja
nepravilna higijena bradavica
upotreba krema za bradavice
odvajanje majke i bebe bez posebnih medicinskih razloga
hranjenje bebe flašicom
stalna merenja bebe (pre ili posle podoja)
davanje mlečne formule

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs