Au! Putine, šta se ovo dešava?! Rusi gledaju i ne veruju šta im Amerika pred nosom radi! Ako se ovako nastavi…

od strane | sep 28, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Taktika Vašingtona je da postepeno istiskuje Rusiju iz svih sfera interakcije sa bivšim sovjetskim republikama. Sve je počelo u baltičkim državama, nastavilo se u Gruziji i Ukrajini, a slede Jermenija, Azerbejdžan i Kazahstan, izjavio je u emisiji „Prvi Sevastopolj” politikolog i bloger Aleksej Živov.

– Za ovu situaciju smo sami krivi. Odnosno, borbeni Azerbejdžanci kažu: ovo je naša zemlja, zašto branite ove separatiste? Jermeni kažu: izdali ste nas, napustili, zbog vas se sve ovo dogodilo. Iako se, naravno, sve dogodilo ne zbog nas. A ako pogledate ovu situaciju malo dalje od emocija, Amerikanci imaju zadatak da nas postepeno istiskuju iz svih naših zona uticaja. Na kraju ćemo ostati sami – kaže Živov.

Prema ekspertu, baltičke države su prve napustile zonu uticaja Rusije, i to uprkos značajnom broju stanovnika Rusije.

– Amerikanci su nam na početku uzeli baltičke države, uopšte nismo radili sa baltičkim državama, iako smo tamo uvek imali ogroman broj ruskih državljana. Ali tu čak nemamo nikakav otpor. Mada, da još jednom naglasim, u Letoniji ima 40% Rusa, u Litvaniji – 15%. Rusa u Estoniji gotovo da i nema. I ne postoji ništa ni blizu ruskom pokretu; Rusi tamo jednostavno ne postoje. Zatim su preuzeli Ukrajinu, u suštini uzevši Ukrajinu potpuno pod svoju kontrolu – rekao je Živov.

Foto: Reuters

 

On ističe da sada Zapad istovremeno ulaze u Zakavkazje, već su ušli na Kavkaz

– Gruzija je bila prvi znak, a sada Jermenija i Azerbejdžan. To nije njihova zaštita, ali je ipak dobro za njih. Jer naravno da će se boriti protiv jačanja Turske. Ali ako ovo jačanje Turske ide protiv Rusije, oni će se sa tim pažljivo pozabaviti, kako ne bi ometali pritisak Turske na Zakavkazje – istakao je politikolog.

Kako kaže Živov, u centralnoj Aziji Amerikance prvenstveno zanima Kazahstan, gde je najlakše koristiti rusofobne tehnologije.

– Sada se sele u Centralnu Aziju. Naravno, njihova pozicija u Centralnoj Aziji je i dalje slaba. Iako smo tek nedavno, pre 5-7 godina, potpuno nemarno gledali da se tamo nalaze američke baze. Centralnoazijske republike su sklopile sporazume, dakle, sa američkom vladom, uključujući i o biološkim laboratorijama, što je već poznato i dokazano. Sada pumpaju Kazahstan, najveću i sa geopolitičkog stanovišta verovatno najznačajniju državu Centralne Azije. Tamo se odvijaju isti procesi koji su se odvijali u Ukrajini pre 10-12 godina. Jedino što je u Ukrajini još uvek bilo 40 odsto Rusa, u Kazahstanu je ostalo samo 15 odsto. Sve ovo je jednostavno izgubljeno, svi se istiskuju. A mi nismo dosledni, ili možda previše meki, dajući im priliku da politički manipulišu – zaključio je Živov.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs

sledeća vest

Opširnije

Izvor: Informer.rs