AMERIKA IM OVO NEĆE OPROSTITI! Lideri EU se TRKAJU ko će pre do Kine, Si Đinping može da SLOMI Uniju JEDNIM POTEZOM, ako krene trgovinski rat…

od strane | apr 4, 2023 | Vesti | 0 Komentara

Francuski predsednik Emanuel Makron će uskoro posetiti Kinu, a društvo će mu praviti šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Uloga šefice Evropske komisije još uvek nije jasna do kraja – da li ona treba da kontroliše Makrona ili će ovaj slučaj da iskoristi da promoviše svoju agendu?

Očigledno je da glavna tema posete evropskih političara Kini nikako neće biti ukrajinska kriza. Iako javno i Makaron i fon der Lajen stvaraju iluziju zabrinutosti zbog približavanja Kine i Rusije, ciljevi njihove posete nose mnogo utilitarniji karakter. Evropska unija se otvoreno plaši uvlačenja u novi trgovinski rat sa Kinom.

Početkom marta je agencija „Rojters“ saopštila o tome da SAD aktivno opipavaju spremnost svojih evropskih saveznika da uvedu sankcije velikih razmera protiv Kine. Uvođenje takvih sankcija će konačno sahraniti dijalog Evropske unije sa Kinom.

AP/Photo

Uvođenje sankcija i eskalacija odnosa između Brisela i Pekinga je prepuna konkretnih ekonomskih problema. U uslovima novog sankcionog rata Peking neće smanjiti isporuke velikog broja proizvoda, odnosno, neće naneti štetu samom sebi, dovoljno je da smanji isporuke proizvoda koji su najznačajniji za EU.

Još jedan važan momenat se tiče finansijske zavisnosti. Zamena dolara i evra na juan unutar ruskog finansijskog sistema je neminovan proces, ali koji ima granice. Na taj način biznis i stanovništvo beže od rizika, povezanih sa valutama neprijateljskih zemalja.

List u vezi sa tim navodi izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o spremnosti Rusije da pređe na juan u trgovini sa zemljama Latinske Amerike i Afrike. Trgovina juanima je predložena upravo sa „dalekim konkurentom“.

Odnosno, takav prelaz neće uticati na osnovni ruski makroregion, uključujući i zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza, gde je prioritet trgovina u nacionalnim valutama država u savezu u kojoj ruska rublja ostaje ključna.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama
Opširnije

Izvor: Informer.rs