Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

od strane | maj 17, 2023 | Ljubav i seks | 0 Komentara

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, koji se obeležava 17. maja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog istaklo je važnost prevencije diskriminacije prema LGBTI+ osobama i podseća da svi ljudi imaju jednaka prava, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet, pol, rod i polne karakteristike.

Blic

Komentara 0

Foto: Ramon Espinosa / Tanjug/AP

Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije

Iz Ministarstva naglašavaju da na svim nivoima treba kontinuirano da se radi na promociji mehanizama i praksi za suzbijanje diskriminacije i postizanje ravnopravnosti i socijalne inkluzije u cilju razbijanja stereotipa i predrasuda prema LGBTI+ osobama i stvaranja tolerantnijeg građanskog društva, uređenog po demokratskim principima.

Blic preporučuje

Foto: andre penner / Tanjug/AP

Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije

Takođe, Ministarstvo je radilo na izradi Predloga strategije prevencije i zaštite od diskriminacije za period od 2022. do 2030. godine, sa Akcionim planom za njegovo sprovođenje. U ovom strateškom dokumentu, LGBTI+ osobe su prepoznate kao jedna od grupa u povećanom riziku od diskriminacije.

Foto: andre penner / Tanjug/AP

Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije

Budući da je oblast rada na sprečavanju i suzbijanju diskriminacije sveprožimajuća, na osnovu ovog strateškog dokumenta obrazovan je Savet za praćenje sprovođenja Strategije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na prvoj sednici Saveta, kojim predsedava ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao jedan od narednih koraka je dogovoreno razmatranje preduslova za izradu Nacrta zakona o rodnom identitetu, kao aktivnosti predviđene Akcionim planom za sprovođenje Strategije, a kojim bi se dalje proširio normativni okvir u oblasti ljudskih prava.

Foto: Rungroj Yongrit / EPA;

Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije

Svetska zdravstvena organizacija je 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja.

U društvu i dalje prisutna homofobija

Uprkos tome što je 2019. godine isto učinjeno i za transrodnost, u društvu su još prisutne homofobija i transfobija, kao pojave koje karakteriše niz negativnih osećanja i stavova prema homoseksualnosti, transrodnosti ili LGBTI* osobama.

Ispoljavaju se u vidu neprijateljskog ponašanja, kao što su diskriminacija i nasilje prema LGBTI+ osobama, što je protivno Ustavu i važećim zakonima Republike Srbije, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

(Tanjug)

Opširnije