S. M. Veljković

S. M. Veljković je lekar, profesor Medicinskog fakulteta, sada u penziji. Školovala se, studirala i radila u Beogradu. Pisala je stručne i naučne radove, objavila ih je u domaćim i stranim časopisima. Napisala je jednu stručnu monografiju i bila koautor u studentskim udžbenicima iz sudske medicine, za studente medicine na srpskom i na engleskom jeziku.

Slučajno je počela da se bavi istorijom, pre svega razvojem Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Beogradu. Rezultat tog su dve knjige. Prva je „Hronika sudske medicine u Beogradu” (CIBID, Medicinski fakultet u Beogradu, Beograd, 2009), druga „Hronika Medicinskog fakulteta u Beogradu (1920–2010)” (CIBID, Medicinski fakultet u Beogradu, Beograd, 2010). Ova knjiga nagrađena je 2011. godine Nagradom „Veselin Lučić”, koju dodeljuje Rektorat Univerziteta u Beogradu za najbolje književno ostvarenje.

Istovremeno se bavi i samostalnim istraživanjima u oblasti istorije srpske medicine, kako iz perioda 19. veka, tako i za vreme Velikog rata (1914–1918). Iz perioda 19. veka istraživala je stvaranje sanitetskog zakonodavstva, učestvovala u naučnom skupu „Dr Aćim Medović (1815–1893) život i delo – povodom 200 godina od rođenja”, u organizaciji SANU i SLD, što je izdato kao monografija (Beograd, 2015).

Napisala je biografiju akademika Milana Jovanovića Morskog, lekara, književnika, dramskog pisca i kritičara i u svoje vreme poznatog putopisca, objavljenu pod naslovom „Gospodin koji nije znao sankrit” (Laguna, Beograd, 2016).

Kao istraživač rada lekara za vreme Prvog svetskog rata, posebno se bavi učešćem stranih sanitetskih misija u srpskom vojnom sanitetu i biografijama pojedinih lekara. Redovno učestvuje na sastancima Sekcije za istoriju medicine SLD i na naučnim skupovima „800 godina srpske medicine”. Desetak radova je objavila u u Zbornicima radova tih skupova i u elektronskoj biblioteci www.Rastko.net – istorija medicine. Živi u Beogradu.